Auto wassen: 10 tips om uw wagen weer als nieuw te maken

 

​​​​​​​

 

 

Ontdek 10 handige tips om uw wagen schoon te maken en hem weer te laten stralen als nieuw. En dat zonder langs de carwash te gaan!

1. Was de ruiten, spiegels en ruitenwissers

Voor de ruiten mengt u een afwasproduct met witte azijn. Was de ruiten hiermee en wrijf er daarna over met krantenpapier. Zo gaan ze schitteren. Als u wilt dat dit zo blijft duren, vergeet dan niet uw ruitenwissers te onderhouden. Maak ze schoon met een mengeling van azijn en water en droog ze af met een schone doek.

2. Verwijder dode insecten op de lichten en de bumpers

Zijn uw lichten en bumpers een waar slagveld van insecten? Om ze zonder moeite te verwijderen drenkt u een vod in water met sodabicarbonaat. Stop deze daarna in een panty. Die kunt u gebruiken om er de bewuste plekken mee te lijf te gaan.

3. Laat het koetswerk glanzen

Het is belangrijk dat u uw wagen in de schaduw wast en met koud water. Gebruik groene zeep. Om te spoelen gebruikt u een mengeling van water en azijn. Dat laatste helpt om kalksporen te verwijderen.

Om krassen te vermijden, gebruikt u best een spons van microvezel. In een gewone spons hopen vuil en zand zich veel gemakkelijker op en kunt u tijdens het wassen cirkelvormige krasjes maken in de lak van uw auto.

Hebt u de wagen geparkeerd onder een boom? Zijn er harsplekken op uw motorkap? Dan kunt u een doek gedrenkt in aceton gebruiken. Hiermee is de klus zo geklaard. Aceton verwijdert de hars, maar laat wel een dof laagje achter. Dat kunt u verwijderen met een speciale koetswerkshampoo.

4. Stof het dashboard af

Op plastic is vaak veel stof terug te vinden. Voordat u te werk gaat met een onderhoudsproduct zoals afwasmiddel, gebruikt u best eerst een stofzuiger. Zet de borstel op uw stofzuiger en zuig eerst alle stof tussen de knopjes weg. Als u uw dashboard meteen te lijf gaat met een vochtige doek, dan maakt u het plastic nog vuiler.

Voor deuren en dashboard is een vochtige microvezeldoek ideaal. Deze neemt gemakkelijk het stof weg dat zich genesteld heeft tussen de voorruit en het dashboard. Om de verluchtingsroosters en de luidsprekers te reinigen is een tandenborstel heel handig.

5. Reinig het plastic

Dep een lapje stof in een beetje wasverzachter. Deze simpele truc geeft een schitterende glans aan het plastic in uw wagen. Ziet het er wat dof uit? Gebruik dan opfrissers! Maar wees voorzichtig, deze producten zijn redelijk vettig. Ze verjongen dan wel uw dashboard, maar kunnen ook vlekken geven op uw zetels!

Begin bij de onderkant van de portieren. Dat deel is meestal het vuilst. Om te eindigen, spoelt u met een goed uitgewrongen spons en droogt u alles af met een zacht doekje dat niet pluist of met een zeemlap.

6. Onderhoud van kwetsbare plekjes

Gebruik geen schoonmaakproducten voor elektronisch materiaal en tellers. Even vegen met een doekje volstaat.

7. Reinig uw matten en binnenbekleding

De bekleding aan het voeteneind wordt het hardst op de proef gesteld! Het is dan ook aangeraden om hier matten te leggen die u kunt verwijderen om ze schoon te maken. Om bijvoorbeeld het haar van uw huisdier te verwijderen, is een simpel stuk plakband al erg handig. Maar het meest eenvoudig is een rubberen borstel uit de dierenwinkel. Een ontvlekker is dan weer handig voor het verwijderen van de meeste vlekken op uw zetels...

8. Kiertjes, spleetjes en moeilijk te bereiken plaatsen

Gebruik een kleine borstel met harde haren die u dompelt in een mengsel van 20% textielverzachter en 80% water. De haren van de borstel halen onzuiverheden weg, terwijl het mengsel ze vasthoudt zodat ze niet ergens anders in uw wagen terechtkomen.

9. Laat het leder blinken

Voor leder is een mengeling van lauw water met glycerinezeep ideaal voor kleine vlekjes. Maar het is aangeraden om een speciale olie te gebruiken om het leder te voeden zodat het zijn soepelheid bewaart.

10. Verwijder de teer van uw velgen

Teervlekken op uw velgen? Sprenkel er wat white spirit over, laat vijf minuten inwerken en verwijder met een stuk keukenrol. Controleer op voorhand of uw velgen gelakt zijn, want white spirit is een bijtend product dat lakcoatings kan beschadigen.