Audi Insurance - FAQ
FAQ
Frequente vragen
Wie is Audi Insurance?
Audi Insurance is de commerciële benaming van een product van Actel, merk van P&V Verzekeringen cvba, dat al meer dan honderd jaar actief is op de verzekeringsmarkt. De verzekering Audi Insurance werd speciaal ontwikkeld om aan de behoeften van het merk Audi Insurance tegemoet te komen.
Een verzekering onderschrijven: welke zijn de te volgen stappen?
Contacteer ons per e-mail of bel ons op het nummer 0800 30 606
De openingsuren van ons contact center voor een prijsofferte:
- van maandag t.e.m. vrijdag van 8u30 t.e.m. 18u
- zaterdag van 9u00 t.e.m. 13u
Verandering van voertuig: welke zijn de te volgen stappen?
U verandert van voertuig? Wij zorgen voor de inschrijving van uw voertuig en bezorgen u een nieuwe groene kaart.
Contacteer ons:
- telefonisch van maandag t.e.m. vrijdag van 8u30 t.e.m. 19u45 op het nummer 0800 30 606.
- per e-mail en stuur uw aanvraag tot inschrijving en een kopie van uw aankoopfactuur naar info@actel.be
- per post en stuur ons uw aanvraag tot inschrijving en een kopie van uw aankoopfactuur op naar het volgende adres: Actel, koningsstraat 151, 1210 Brussel.
Een adreswijziging: welk zijn de te volgen stappen?
Elke adreswijziging moet aan de verzekeraar worden gemeld. U kunt ons uw adreswijziging melden:
- per e-mail naar info@actel.be
- telefonisch op het nummer 0800 30 606
U ontvangt per post een aanhangsel aan uw contract van zodra de wijziging is uitgevoerd.
Interessante om weten
5 veranderingen die u best doorgeeft aan uw autoverzekeraar
Om goed verzekerd te blijven, moet u uw autoverzekeraar op de hoogte brengen bij een aantal veranderingen of gebeurtenissen in uw leven. De algemene regel is dat u uw verzekeraar op de hoogte moet brengen van elke administratieve wijziging. Maar ook van nieuwe situaties die het risico op ongevallen mogelijk verhogen of verlagen. Denk hierbij aan de volgende gevallen:
1. U verhuist
Bent u net verhuisd of overweegt u dat te doen? Geef uw adreswijziging zo snel mogelijk door aan uw autoverzekeraar. Anders riskeert u uw premieberichten niet meer te ontvangen en geconfronteerd te worden met de schorsing van uw waarborg of erger nog, de opzegging van uw verzekeringscontract, met alle gevolgen van dien.
2. Uw kind of iemand anders gebruikt uw wagen
Uw verzekeraar moet weten wie doorgaans met uw wagen rijdt om het risico op een ongeval in te schatten. Informeer hem dan ook als uw kind, partner of iemand anders uw wagen regelmatig gebruikt. Zo blijft u perfect verzekerd en vermijdt u dat u bij een ongeval een deel van de vergoeding zelf moet betalen.
3. U hebt een handicap
Of u nu een fysieke of mentale beperking hebt of kampt met een vermindering van uw functionele capaciteiten (motoriek, zicht enz.) door een ongeval of ziekte, dit kan een invloed hebben op hoe veilig u met de wagen rijdt. Verwittig daarom uw autoverzekeraar. Uw verzekeraar kan een rijgeschiktheidsattest vragen om u verder te kunnen blijven verzekeren. Wees gerust, dit betekent niet altijd een premieverhoging. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de autoverzekeraar u vraagt om langs te gaan bij het rijgeschiktheidscentrum CARA (Brussels & Vlanderen) of DAC (Wallonia). Dat centrum zal een rijgeschiktheidsonderzoek uitvoeren en bezorgt u vervolgens een rapport over uw rijgeschiktheid. Dat stuurt u dan naar uw verzekeraar.
4. U wordt ernstig ziek
Een aandoening als een hartziekte of epilepsie kan uw rijvaardigheid negatief beïnvloeden. Als u een ernstige aandoening hebt, breng dan uw verzekeraar op de hoogte. Zo blijft u correct verzekerd.
5. U neemt geneesmiddelen die uw rijgedrag ernstig verstoren
Anti-allergiemedicijnen, kalmeermiddelen, hoestmiddelen, antidepressiva enz. De lijst van geneesmiddelen die de waakzaamheid verminderen en risico's inhouden bij het besturen van een voertuig is lang. Twijfelt u over de mogelijke risico's van een geneesmiddel? Lees vooraf de bijsluiter, en dan vooral de rubriek 'Rijvaardigheid en het gebruik van machines'. U vindt daarin alle nuttige informatie. Vraag zo nodig advies aan uw arts en/of apotheker. Praat er vervolgens over met uw verzekeraar, want als u geneesmiddelen neemt die een invloed hebben op het besturen van een voertuig en daardoor een ongeval veroorzaakt, riskeert u dat u uw verzekeraar de vergoeding die hij aan de benadeelde partij heeft uitbetaald, moet terugbetalen.
Klikt u uw kinderen goed vast in de auto?
Tien tips om uw kinderzitjes correct te gebruiken
Uit de driejaarlijkse gedragsmeting van Vias over het correct gebruik van kinderzitjes blijkt dat drie kinderen op vier niet correct worden vastgeklikt en/of vervoerd worden in een zitje dat niet is aangepast aan hun lengte of gewicht. 13% van de kinderen wordt zelfs helemaal niet vastgemaakt.
Cijfers die tot nadenken stemmen, want als u een kind correct vastgespt in een aangepast zitsysteem verhoogt u zijn overlevingskansen bij een auto-ongeluk met meer dan 50%. Doet u dat niet, dan riskeert u bij een controle bovendien een boete tot 174 euro.
77% van de ondervraagde bestuurders was zich bij een controle van geen kwaad bewust. Enkele vaak geopperde excuses: “Het moest snel gaan en ik heb niet goed opgelet.” (20%), “Mijn kind heeft zichzelf vastgemaakt.” (18%) en “Ik weet eigenlijk niet hoe ik mijn kinderzitje correct moet gebruiken.” (14%). Voor deze laatste groep is een korte opfrissing op zijn plaats.
De veiligste plaats
U mag zoveel kinderen vervoeren als er zitplaatsen (en dus ook veiligheidsgordels) zijn in de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter reizen mee in een geschikt zitje. Zijn ze groter, dan volstaat de gewone veiligheidsgordel. Alle kinderen mogen, ongeacht hun leeftijd, voorin op de passagiersstoel zitten, op voorwaarde dat u ze reglementair vastklikt en het juiste veiligheidssysteem gebruikt.
Ook heel jonge kinderen tot 13 kilo die u in een reiswieg of babyzitje (type Maxi-Cosi) vervoert, mogen vooraan zitten als u ze tegen de rijrichting (naar achter gericht) zet en de airbag op die plaats uitschakelt.
De middelste plaats achterin is de allerveiligste, maar soms te smal voor een kinderzitje. In dat geval mag u op die plaats wel een kind kleiner dan 1,35m vervoeren zonder aangepast systeem, op voorwaarde dat het een veiligheidsgordel draagt. In dat scenario is het echter beter dat u het kleinste kind vooraan vastklikt in het juiste systeem en dat een groter kind achteraan plaatsneemt.
Het juiste beveiligingssysteem
Het juiste beveiligingssysteem kiest u op basis van de lengte en het gewicht van het kind. In functie daarvan selecteert u een zitje uit een van de volgende vier groepen:
1. Groep 0 is geschikt voor kinderen tot 10 kilo. Dit zijn reiswiegen voor in de wagen en bepaalde modellen van babyzitjes die u tegen de rijrichting in plaatst.
2. Groep 0+ zijn de babyzitjes voor kinderen tot 13 kilo die u tegen de rijrichting in plaatst.
3. Groep 1 is bestemd voor kinderen van 9 tot 18 kilo. Deze stoeltjes bevestigt u in de rijrichting. Het kind wordt hierin vastgemaakt met 5 riempjes.
4. Groep 2 (kinderen van 15 tot 25 kilo) en groep 3 (kinderen van 22 tot 36 kilo) zijn de verhogingskussens die u vastklikt met de gewone driepuntsgordel.
Het juiste zitsysteem kiezen, is één zaak. Het correct gebruik ervan, dat is nog iets anders. De volgende tien tips kunnen u hierbij helpen.
10 tips om uw kinderzitjes te gebruiken zoals het hoort
1. Informeer u tijdig over welk zitje geschikt is voor uw kind. Kinderzitjes zijn gehomologeerd volgens gewicht of volgens lengte.
2. Lees voor de installatie altijd aandachtig de handleiding.
3. Zorg er altijd voor dat u het zitje in de juiste richting plaatst. Bij babyzitjes is dat tegen de rijrichting in.
4. Zorg dat de gordel steeds het juiste traject volgt.
5. De gordel mag niet gedraaid zijn, want zo verliest hij aan kracht.
6. Als het kan, kies voor een ISOFIX-systeem. Dat systeem is gemakkelijk te installeren.
7. Let erop dat er niet te veel speling op de riempjes zit, maximaal een dikke centimeter en zorg ervoor dat de gordel overal goed aanspant.
8. Zorg dat de riempjes of de gordel steeds mooi over de schouder lopen dus niet achter de rug of onder de oksel.
9. Klik kinderen niet alleen bij lange trajecten vast. Een ongeval kan gebeuren tijdens een kort ritje.
10. Als een kind zichzelf vastklikt, controleer dan of dat wel op een correcte manier gebeurt.
Meer uitleg en nuttige filmpjes vindt u op www.kinderenindeauto.be.
Bent u gedekt bij een ongeval als uw kind niet correct is vastgeklikt?
Uw BA-autoverzekering vergoedt automatisch de schade die voortvloeit uit de lichamelijke letsels of uit het overlijden van al uw passagiers, ook als u aansprakelijk bent voor het ongeval.
Als blijkt dat een foutief gebruik van gordel of zitje een aandeel heeft in de verwondingen van een kind, dan kan uw verzekeraar u mede aansprakelijk stellen voor deze letsels. En bovenop dit persoonlijk leed riskeert u ook een strafrechtelijke veroordeling en een (gepeperde) geldboete.
bron: Vias
Auto wassen: 10 tips om uw wagen weer als nieuw te maken
Ontdek 10 handige tips om uw wagen schoon te maken en hem weer te laten stralen als nieuw. En dat zonder langs de carwash te gaan!
1. Was de ruiten, spiegels en ruitenwissers
Voor de ruiten mengt u een afwasproduct met witte azijn. Was de ruiten hiermee en wrijf er daarna over met krantenpapier. Zo gaan ze schitteren. Als u wilt dat dit zo blijft duren, vergeet dan niet uw ruitenwissers te onderhouden. Maak ze schoon met een mengeling van azijn en water en droog ze af met een schone doek.
2. Verwijder dode insecten op de lichten en de bumpers
Zijn uw lichten en bumpers een waar slagveld van insecten? Om ze zonder moeite te verwijderen drenkt u een vod in water met sodabicarbonaat. Stop deze daarna in een panty. Die kunt u gebruiken om er de bewuste plekken mee te lijf te gaan.
3. Laat het koetswerk glanzen
Het is belangrijk dat u uw wagen in de schaduw wast en met koud water. Gebruik groene zeep. Om te spoelen gebruikt u een mengeling van water en azijn. Dat laatste helpt om kalksporen te verwijderen.
Om krassen te vermijden, gebruikt u best een spons van microvezel. In een gewone spons hopen vuil en zand zich veel gemakkelijker op en kunt u tijdens het wassen cirkelvormige krasjes maken in de lak van uw auto.
Hebt u de wagen geparkeerd onder een boom? Zijn er harsplekken op uw motorkap? Dan kunt u een doek gedrenkt in aceton gebruiken. Hiermee is de klus zo geklaard. Aceton verwijdert de hars, maar laat wel een dof laagje achter. Dat kunt u verwijderen met een speciale koetswerkshampoo.
4. Stof het dashboard af
Op plastic is vaak veel stof terug te vinden. Voordat u te werk gaat met een onderhoudsproduct zoals afwasmiddel, gebruikt u best eerst een stofzuiger. Zet de borstel op uw stofzuiger en zuig eerst alle stof tussen de knopjes weg. Als u uw dashboard meteen te lijf gaat met een vochtige doek, dan maakt u het plastic nog vuiler.
Voor deuren en dashboard is een vochtige microvezeldoek ideaal. Deze neemt gemakkelijk het stof weg dat zich genesteld heeft tussen de voorruit en het dashboard. Om de verluchtingsroosters en de luidsprekers te reinigen is een tandenborstel heel handig.
5. Reinig het plastic
Dep een lapje stof in een beetje wasverzachter. Deze simpele truc geeft een schitterende glans aan het plastic in uw wagen. Ziet het er wat dof uit? Gebruik dan opfrissers! Maar wees voorzichtig, deze producten zijn redelijk vettig. Ze verjongen dan wel uw dashboard, maar kunnen ook vlekken geven op uw zetels!
Begin bij de onderkant van de portieren. Dat deel is meestal het vuilst. Om te eindigen, spoelt u met een goed uitgewrongen spons en droogt u alles af met een zacht doekje dat niet pluist of met een zeemlap.
6. Onderhoud van kwetsbare plekjes
Gebruik geen schoonmaakproducten voor elektronisch materiaal en tellers. Even vegen met een doekje volstaat.
7. Reinig uw matten en binnenbekleding
De bekleding aan het voeteneind wordt het hardst op de proef gesteld! Het is dan ook aangeraden om hier matten te leggen die u kunt verwijderen om ze schoon te maken. Om bijvoorbeeld het haar van uw huisdier te verwijderen, is een simpel stuk plakband al erg handig. Maar het meest eenvoudig is een rubberen borstel uit de dierenwinkel. Een ontvlekker is dan weer handig voor het verwijderen van de meeste vlekken op uw zetels...
8. Kiertjes, spleetjes en moeilijk te bereiken plaatsen
Gebruik een kleine borstel met harde haren die u dompelt in een mengsel van 20% textielverzachter en 80% water. De haren van de borstel halen onzuiverheden weg, terwijl het mengsel ze vasthoudt zodat ze niet ergens anders in uw wagen terechtkomen.
9. Laat het leder blinken
Voor leder is een mengeling van lauw water met glycerinezeep ideaal voor kleine vlekjes. Maar het is aangeraden om een speciale olie te gebruiken om het leder te voeden zodat het zijn soepelheid bewaart.
10. Verwijder de teer van uw velgen
Teervlekken op uw velgen? Sprenkel er wat white spirit over, laat vijf minuten inwerken en verwijder met een stuk keukenrol. Controleer op voorhand of uw velgen gelakt zijn, want white spirit is een bijtend product dat lakcoatings kan beschadigen.